Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda, Burs ve Kira Yardımı Başvurusu; Engelli vatandaşlarımızın, yetim ve öksüz çocuklarımızın fakirlik maaşı alabilmek adına başvurabilecekleri TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; 2025 yılında da dar gelirli ve muhtaç vatandaşlarımız için kuru gıda yardımı, aşevi yardımı, öğrenciler için burs yardımı vb. sosyal yardım çalışmalarını sürdürüyor.
En az %40 engel oranına sahip olan, mevcut engeli yüzünden çalışamayan vatandaşlarımızla yetim ve öksüz çocuklara fakirlik maaşı bağlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü; yurtiçi ve yurtdışı kuru gıda yardımları ile gıda ve erzak ihtiyaçlarını bile karşılamakta maddi anlamda zorlanan kişilere yardım eli uzatıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak İstanbul Eyüp ilçesinde hizmet veren aşevi ise başvurusu kabul edilen muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşların her gün sıcak ev yemeği ile beslenebilmelerine ve sağlıklı besinlere erişebilmelerine olanak tanıyor.
Bu yazımızda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün gıda, burs ve diğer yardımlarına başvurmayı düşünen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yardımlar nelerdir? Vakıflar Genel Müdürlüğü yardım başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ayni ve nakdi sosyal yardım türlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Maddi imkansızlıklar yüzünden eğitimine devam edemeyen ya da eğitim masraflarını karşılamakta zorlanan öğrenciler için burs ve eğitim yardımında bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü; vakıf evi hizmeti ile sahipsiz ve kimsesiz vatandaşlarımızın bir süreliğine vakıf evlerinde konaklayabilmelerine aracılık ediyor.
Vakıf evlerinde konaklayan yoksul ve sahipsiz vatandaşlar; burada sağlıklı ev yemekleri ile beslenebilme şansını da elde ediyorlar.
Engelli vatandaşlar, yetim ve öksüzler çocuklar; Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kendilerine fakirlik maaşı bağlanması adına başvurabiliyorlar.
Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına dair ayrıntılı bilgi edinmek adına hemen https://www.vgm.gov.tr/ linkini tıklayabilirsiniz.
Annesi ya da babası vefat eden, muhtaç yetim ve öksüz çocuklar ile en az %40 engel oranına sahip olan engelliler; daha önce de bahsettiğimiz gibi yoksulluk maaşı alabilmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurabiliyorlar.
Yetim ve öksüz çocuklar ya da engelli vatandaşlar; Bölge Müdürlüklerine giderek ya da kendilerinden talep edilen belgeleri Bölge Müdürlüklerine postalayarak, fakirlik maaşına başvurabiliyorlar.
Yani başvuruların Vakıflar Bölge Müdürlüklerine yapılması gerekiyor.
E-devlet üzerinden ya da internette farklı bir platform üzerinden yoksulluk maaşına başvurulamıyor.
Fakirlik maaşı; annesi ya da babası olmayan muhtaç yetim ve öksüz çocuklara veya en az %40 engel oranına sahip olan muhtaç engelli vatandaşlara bağlanıyor.
Çocuklara fakirlik maaşı bağlanabilmesi için çocukların mahkeme kararı ile bakım altına alınmamış olması şartı aranıyor.
Yani mahkeme kararı ile hakkında bakım altına alınması kararlaştırılan çocuklara fakirlik maaşı bağlanmıyor.
Kendisine engelli aylığı, yetim aylığı bağlanan kişiler; fakirlik maaşı alamıyorlar.
Kişilerin fakirlik maaşına başvurabilmeleri için herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmamaları, üzerlerine değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olmaması da gerekiyor.
Aylık ortalama geliri; muhtaçlık aylığını aşan kişiler de yoksulluk maaşı alamıyorlar.
Fakirlik maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Fakirlik maaşına başvuran kişilerin Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Muhtaç aylığı başvuru formuna erişmek için https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/1-yetim-muhtac-ayligi-basvuru-formu-imzali.pdf linkini tıklayabilirsiniz.
Fakirlik maaşına başvuran başvuru sahibinin doldurması gereken başvuru formu; başvuru sahibinin aylık gelirine, engellilik oranına, çocuk sahibi olup olmadığına, hanesindeki kişi sayısına kısacası muhtaçlık durumunu tespit etmeye yönelik bazı sorulardan oluşuyor.
Başvuru formu; TC Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor.
Bu yüzden de kendisine yoksulluk maaşı bağlanmasını isteyen kişilerin formdaki sorulara doğru ve eksiksiz yanıtlar vermeleri gerekiyor.
Fakirlik maaşına başvuran kişiler; başvuruların sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden öğrenebiliyorlar.
Başvuru işlemi; e-devlet platformu üzerinden yapılamasa da başvuru sonuçları, e-devletten görüntülenebiliyor.
E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, şifrelerini alabiliyorlar.
Fakirlik maaşı başvuru sonucunuzu görüntülemek için hemen https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Ya da başvurduğunuz Bölge Müdürlüğüne ait telefon numarasını arayabilir veya vakfa giderek, başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Alternatif olarak TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü arayabilir, yetkili kişilerden başvurunuzun son durumuna dair bilgi alabilirsiniz.
0312 415 50 00 telefon numarasını arayarak, yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.
2025 yılında muhtaç engelli vatandaşlar, yetim ve öksüz çocuklar için aylık 5683 TL ödeniyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün en önemli yardımlarından bir diğeri olan kuru gıda yardımı; gerek ülkemizdeki gerekse yurtdışındaki ihtiyaç sahibi ve yoksul kişiler için yapılıyor.
Yardım kapsamında yoksul kişilere gıda ve erzak içeren yardım kolileri dağıtılıyor.
Yoksul ve muhtaç vatandaşların yararlanabileceği kuru gıda yardımı başvurularının da Bölge Müdürlüklerine yapılması gerekiyor.
Vatandaşlar; gerekli belgeleri Bölge Müdürlüklerine postalamak suretiyle de kuru gıda yardımına başvurabiliyorlar.
Vakıflar Genel Müdürlüğü; 81 ilimizdeki muhtaç ve yoksul vatandaşlarımız için kuru gıda yardımında bulunuyor.
Kuru gıda yardımından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Kısacası kuru gıda yardımı; herhangi bir düzenli geliri ve işi olmayan vatandaşların yanı sıra hane halkı toplam geliri, net asgari ücretten yüksek olmayan kişiler için de yapılıyor.
Kanun gereğince kendisine yaşlılık maaşı bağlanmış olan 65 yaş ve üstündeki sahipsiz ve kimsesiz vatandaşlar için de kuru gıda yardımı yapılabiliyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü kuru gıda yardımı kapsamında 1-2 kişilik aileler için 14 kg; 3-4 kişilik aileler için 21,5 kg, 5 ve üstü sayıdaki kalabalık aileler için 28,5 kg ağırlığa sahip olan kuru gıda kolileri dağıtılıyor.
Bu gıda kolilerinde makarna, bulgur, mercimek vb. toplamda 15 kalem kuru gıda ürünü bulunuyor.
Kuru gıda yardımına başvuran kişiler; başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden kolaylıkla sorgulayabiliyorlar.
Vatandaşlar, https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linki üzerinden başvurularının olumlu ya da olumsuz sonucunu görüntüleyebiliyorlar.
Başvurdukları Bölge Müdürlüğünü arayarak ya da müdürlüğe giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.
Muhtaç ve yoksul ailelerin ortaöğrenim veya yükseköğrenim gören çocukları; Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne eğitim ve burs yardımı almak için başvurabiliyorlar.
Hane halkı toplam aylık kazancı, güncel asgari ücretin altında olanlar; eğitim ve burs yardımı alabiliyorlar.
Diğer yardımların aksine burs ve eğitim yardımı almak isteyen öğrenciler; eğitim ve burs yardımına Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden başvurabiliyorlar.
Öğrenciler; resmi sitede paylaşılan başvuru tarihlerinde site üzerinden başvuru formu doldurarak, eğitim ve burs desteği başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yükseköğrenim burs desteğine hane halkı ortalama geliri, asgari ücretin altında olan tüm öğrenciler başvurabiliyorlar.
Burs başvurusu olumlu sonuçlanan üniversite öğrencilerine her eğitim döneminde yani yılda toplam 8 ay için aylık 300 TL burs bağlanıyor.
Burs ödemeleri; Vakıflar Bölge Müdürlükleri tarafından yapılıyor.
Yabancı uyruklu yükseköğrenim öğrencileri de burs ve eğitim desteği alabiliyorlar.
Başvurusu kabul edilen yabancı uyruklu öğrencilere 8 ay boyunca aylık 600 TL burs ödemesi yapılıyor.
Yükseköğrenim eğitim ve burs yardımından kimlerin yararlanamayacağını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıda bahsi geçen öğrenciler; Vakıflar Genel Müdürlüğü eğitim ve burs yardımı alamıyorlar.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ortaöğretim öğrencilerine yönelik olan burs yardımına da hane halkı aylık toplam net geliri, güncel asgari ücretin altında olan öğrenciler başvurabiliyorlar.
Başvurusu olumlu sonuçlanan öğrenciler için 9 ay boyunca aylık 75 TL ödeniyor.
Ortaöğrenim burs yardımından kimlerin yararlanamayacağını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki öğrencilerin başvuruları, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmiyor.
Eğitim ve burs desteğine başvuran yükseköğrenim veya ortaöğrenim öğrencileri, başvuru sonuçlarını Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
Öğrenciler; e-devlet üzerinden de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün muhtaç ve sahipsiz vatandaşlar için yaptığı aşevi yardımı sayesinde İstanbul’da ikamet eden vatandaşlar, Eyüp ilçesindeki aşevine giderek, burada her gün sıcak ev yemeği yiyebiliyorlar.
Muhtaç ve kimsesiz vatandaşlara aşevi tarafından her gün 3 çeşit sıcak ev yemeği dağıtılıyor.
Vatandaşlar, sabahları aşevine giderek, burada sıcak çorba da içebiliyorlar.
Her gün ortalama 3500 muhtaç ve sahipsiz vatandaşın ücretsiz bir şekilde karnının doyurulduğu aşevi, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından işletiliyor.
Aşevi yardımı almak isteyen İstanbullu ihtiyaç sahiplerinin ‘ Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu’nu doldurduktan sonra bu formu İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’ne posta yoluyla göndermeleri ya da bizzat vakfa gidip teslim etmeleri gerekiyor.
Üst üste 10 gün aşevine gitmeyen ve burada yemek yemeyen ya da muhtaçlıkları sona eren kişiler için yapılan aşevi yardımı, kesiliyor.
Yardım alan hak sahibinin vefat etmesi veya mahkeme kararı ile bakım altına alınması halinde de aşevi yardımı sona eriyor.
Aşevi; kurbanda kesilen ya da adaklık kesilen hayvanların etlerini de ülkemizdeki muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza diğer Bölge Müdürlükleri aracılığıyla dağıtıyor.
Birer kilogramlık vakumlanmış paketler halinde etler, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ev adreslerine teslim ediliyor.
Aşevi hizmetinden kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
Yukarıdaki kişiler; aşevi yardımı alabiliyorlar.
Lakin üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü mevcut olan vatandaşların yaptıkları başvurular, hiçbir şekilde kabul edilmiyor.
Aşevi hizmetiyle ilgili detaylı bilgi için hemen https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/asevi-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.
E-devlet platformu üzerinden başvuru sonucunuzu öğrenebilir ya da başvurunuzun son durumunu öğrenmek için başvurduğunuz Bölge Müdürlüğüne gidebilir ya da müdürlüğü arayabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü; ülkemizdeki kimsesiz, düşkün ve muhtaç vatandaşların bir süreliğine de olsa konaklama ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına vakıf evi hizmeti veriyor.
Kimsesiz ve mağdur olan vatandaşlar, konforlu ve lüks odalarda konaklayabiliyor, misafirlikleri süresince sıcak ve temiz ev yemekleri ile beslenebiliyorlar.
Vakıf evlerindeki odalarda sıcak su ve banyo da bulunuyor.
Ücretsiz olarak bir süreliğine vakıf evinde konaklamak isteyen vatandaşlar; 0312 480 45 52 telefon numarasını arayıp, rezervasyon yaptırabiliyorlar.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kuru gıda, aşevi yardımı, fakirlik maaşı yardımı gibi yardımlarına başvurduysanız; başvurunuzun son durumunu e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz.
Yani başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonucunu e-devlet platformundan öğrenebilirsiniz.
Bu amaçla https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Namık Kemal Mah, Milli Müdafa Cad.
No: 20, 06420
Kızılay/Çankaya/Ankara
Tel: 0312 415 50 00(10-Hat)
Bu yazımızda Vakıflar Genel Müdürlüğü sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yardım alıyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.