DOLAR
34,9466
EURO
36,7211
ALTIN
2.977,22
BIST
10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
12°C

SED Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Başvuru ve Sorgulama

SED Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Başvuru ve Sorgulama
19.06.2024
14.242
A+
A-

SED Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Başvuru ve Sorgulama 2024 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın muhtaç ailelerin ve çocuklarının korunmasına yönelik olarak düzenlediği SED yardımı sayesinde ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına beslenme, sağlık, eğitim vb. ihtiyaçlarının karşılanması adına maddi yardımda bulunuluyor.

Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti(SED) yardımına giyim, barınma, eğitim, sağlık gibi asgari ihtiyaçlarını karşılarken maddi zorluğa düşen aileler başvurabiliyorlar.

Bir süreliğine ya da düzenli olarak alınabilen SED yardımı, yalnızca belirli şartları taşıyan ailelerin çocukları için veriliyor.

Ebeveynler; ilköğretim, lise ya da üniversite eğitimine devam eden çocukları adına bu yardıma başvurabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca ihtiyaç sahibi aileler tarafından sıklıkla merak edilen SED yardımı nedir? SED yardımı kimlere verilir? Başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

SED Yardımı Nedir?

Yoksul ve muhtaç ailelerin çocukları için yapılan SED yardımı, çocuklara yönelik olan maddi yardımın yanı sıra psiko-sosyal desteği de tanımlıyor.

Bu yardım, ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları meslek sahibi olana yani kendi kendilerine bakabilecek duruma gelene dek yapılıyor.

Geçici ya da süreli ekonomik yardım şeklinde yapılan SED yardımı sayesinde çocuklar, kendilerini yalnız hissetmekten, eğitim hayatlarını aksatmadan korunmuş oluyorlar.

SED yardımı ile çocukların eğitim, sağlık ihtiyaçlarının aileleri tarafından daha iyi bir şekilde karşılanabilmesi sağlanmış oluyor.

SED yardımı, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuklara yönelik sağlık, eğitim ve danışmanlık hizmetini de içerebiliyorlar.

Yetkili kişiler tarafından sunulan rehberlik hizmeti ve psiko-sosyal hizmet kapsamında çocukların daha iyi bir geleceğe ve mesleğe sahip olabilmeleri adına çocuklar, meslek kurslarına ya da İşkur kurslarına ve eğitimlerine yönlendiriliyor.

SED Yardımı Kimlere Verilir?

SED yardımı, yalnızca belirli şartları taşıyan, yoksul ve muhtaç ailelerin çocukları için veriliyor.

SED yardımından hangi çocukların yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Kendisi hakkında sosyal hizmet kuruluşunda bakım tedbiri kararı verilmiş olan, sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan, SED yardımı almaya hak kazandıkları takdirde yakınları ya da ailesi tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar
  • Maddi yetersizlikler içerisinde olan, SED yardımı almaları durumunda içinde bulundukları maddi zorluklardan kurtulacak olan, haklarında henüz mahkeme tarafından bakım tedbir kararı alınmamış olan, ebeveynleri SED yardımı aldığı takdirde ailesi ya da yakınları tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar
  • Daha önce kendileri hakkında mahkeme tarafından bakım tedbir kararı verilmiş olan ancak yaş sınırını doldurduğu için koruyucu aileden ya da kaldığı sosyal hizmet kuruluşundan ayrılmış olan, iş ve meslek sahibi olmadığı için SED yardımı alamadığı takdirde muhtaç ve yoksul duruma düşecek olan çocuklar
  • Kaza, deprem, su baskını vb. olağanüstü durumlardan ya da hastalıktan kaynaklı kendine ve ailesine bakacak durumu olmayan ailelerin çocukları ya da ölümcül hastalığı yüzünden acilen ameliyat olmaları gereken veya vefat eden kişilerin çocukları

**Hakkında mahkeme tarafından bakım tedbir kararı alınmış olan çocukların yanı sıra bakım tedbir kararı henüz alınmamış olan çocukların ebeveynleri de çocukları adına SED yardımına başvurabiliyorlar.

SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocukları için SED yardımına başvurmayı düşünen anne ya da babalar; Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüklerine veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine giderek, burada başvuru formu doldurmak suretiyle SED yardımına başvurabiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden SED yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden gerçekleştirilen başvurular, ön başvuru niteliği taşıyor.

SED yardımına e-devlet platformu üzerinden başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkine tıklayabilirsiniz.

SED Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

SED yardımına başvuran kişilerin başvuru birimlerine teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • SED yardımı başvuru dilekçesi
  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Çocuğa ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Çocuğa ait sağlık raporu
  • Başvuru sahibi ve aile bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Aile bireylerine dair ikametgah belgesi
  • Çocuğun meslek kurslarına ya da İşkur’a meslek edinmek adına başvurduğunu gösteren belgeler

Çocuğu için SED yardımına başvuran ebeveynlerin yukarıdaki belgelere ek belgeler teslim etmeleri de gerekebiliyor.

Örneğin; eşi vefat eden gelirsiz ve yoksul dul kadınların vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Ailedeki kronik hastalar için tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu, ailedeki engelli bireyler için 2024 engelli belgesi talep ediliyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesine dair detaylı bilgi edinebilmek adına ALO183 ya da ALO144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

SED Yardımı Başvuru Şartları

SED yardımına kendisinin ve eşinin sigortalı bir işi olmayan muhtaç vatandaşlar başvurabiliyorlar.

Aynı zamanda muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da SED yardımı alabiliyorlar.

İşsiz ve gelirsiz olmalarına ya da geliri olsalar dahi muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen kendisi üzerine ya da hane bireyleri üzerine değerli menkul ya da gayrimenkul bulunan ebeveynlerin SED yardımı başvuruları, kabul edilmiyor.

SED yardımı, öncelikli olarak muhtarlıktan fakirlik belgesi alanlara ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı bulunan ailelere veriliyor.

SED Yardımı Başvuru Formu

Yoksul ve ihtiyaç sahibi anne ve babaların başvuru birimlerine gittiğinde mutlaka SED yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu form, başvuru sahibi anne ve babanın mesleğine, aylık kazancına, aylık giderlerine, hanedeki kişi sayılarına, hanedeki çalışan sayılarına dair bazı sorulardan oluşuyor.

Çocukları için SED yardımı kapsamında maddi yardım alabilmek adına bu formda yanlış bilgi beyan edenler ve bir süreliğine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan maddi yardım alanlar, sonradan bu durumun yani muhtaç olmadıklarının Bakanlık ya da başvurdukları birim tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerin aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Aldıkları SED yardımlarını geri ödemeyen bu kötü niyetli kişiler ise mahkemeye veriliyorlar.

SED Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

SED yardımı başvuru şartlarına, başvuru için sizden talep edilen belgelere, SED yardımı alıp alamayacağınıza dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

SED Yardımı Başvuru Sorgulama

ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayıp, yetkili kişilerden başvuru sonucunuza dair bilgi alabilirsiniz.

E-devlet platformu üzerinden de kolaylıkla başvuru sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayıp, başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenebilirsiniz.

Alternatif olarak başvurduğunuz birimi yani sosyal hizmet merkez müdürlüğünü ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüğünü arayabilir ve başvuru sonucunuzu sorgulayabilirsiniz.

SED Yardımı Ne Kadar 2024?

2024 yılında yapılan son güncelleme ile ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerine SED yardımı kapsamında 5.782 TL ödeniyor.

2024 yılında bu yardımdan 142 bin çocuğun yararlanması planlanıyor.

SED yardımı, tek seferli olabileceği gibi birkaç seferli ya da düzenli de olabiliyor.

Düzenli olarak yapılan SED yardımı kapsamında muhtaç çocuklar için her ay 5.782 TL ödeniyor.

Eğitim GruplarıOranlar % Ekonomik Destek Tutarı
Okul Öncesi Çocuk50 3.614,13₺
İlköğretime Devam Eden Çocuk75 5.421,20₺
Orta Öğretime Devam Eden Çocuk80 5.782,62₺
Orta Öğretim Seviyesinde Olup Okula Devam Etmeyen Çocuk için50 3.614,14₺
Korunma/Bakım Kararı ile Yüksek Öğrenime Devam Eden90 6.505,44₺
Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençler40 2.891,31₺

SED Yardımı Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

SED yardımı başvuruları, başvurulan birim tarafından genellikle birkaç hafta içerisinde sonuca bağlanıyor.

Ancak yoğunluk durumunda bu süre daha da uzun olabiliyor.

Sonuçlar; başvurusu sahiplerine başvuru formunda bildirdikleri iletişim bilgileri üzerinden iletiliyor. Başvuru sahipleri, başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden de görüntüleyebiliyorlar. 

SED Yardımı Kaç Ay Verilir?

Süreli olarak SED yardımı alan kişilere bir yıl boyunca maddi yardım yapılıyor. Çocuğun ve ailesinin muhtaçlığının bir yıl sonunda ortadan kalkmaması üzerine yapılan yardım, iki yıl süreyle uzatılabiliyor.

İki yıllık süre de dolduğunda yapılan yardım, her seferinde ikişer sene daha uzatılabiliyor.

Yani SED yardımı, başvuru sahibinin ve çocuğun muhtaçlığı sona erene dek yapılabiliyor.

SED yardımı, süreli olarak yapılabileceği gibi yılda bir sefer ya da birkaç sefer olacak şekilde de yapılabiliyor.

Yardımların süresi üzerinde başvuru sahibinin ve ailesinin muhtaçlık durumu belirleyici oluyor.

Gerçek anlamda muhtaç yani işsiz ailelerin çocuklarına genellikle süreli olarak yardım yapılıyor.

SED Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?

Süreli olarak yapılan SED yardımının kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Ailenin yardım almasına neden olan durumların ortadan kalkması
  • Ailenin ve çocuğun muhtaçlığının sona ermesi
  • Çocuğun vefat etmesi
  • Çocuğun kendi parasını kazanacağına ve kendine bakacağına dair yardım yapan kurumda bir kanaatin oluşması
  • Ailenin bilgi vermeksizin şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunması

**İlçeler ya da iller arası yapılan ikametgah değişikliğinde SED yardımı kesilirken, mahaller arası yapılan adres değişikliğinde herhangi bir kesinti söz konusu olmuyor.

Aynı ilçe içerisinde adresini değiştiren kişiler, herhangi bir PTT şubesine giderek, SED ödemelerini çekebiliyorlar.

Çocuğun 18 yaşını doldurması ve sigortalı bir işe girmesi ya da aile bireylerinden birinin dolgun maaşla işe girmesi halinde de yapılan yardım ödemesi kesiliyor.

Süreli olarak yapılan SED yardımlarında yardım alan ailelerin sosyo-ekonomik durumu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlükleri ya da sosyal hizmet merkezleri tarafından görevlendirilen sosyal danışman, psikolog, rehber öğretmen vb. kişiler tarafından 3 ayda 1 olacak şekilde inceleniyor.

Yani ailelerin ekonomik durumu, yetkili kişiler tarafından takip ediliyor.

Yapılan incelemeler sonrası muhtaç olmadığı tespit edilen aileler için yapılan SED yardımı da kesiliyor.

SED Yardımı Nereye Yatıyor?

SED yardımı, başvurusu onaylanan hak sahibinin şayet varsa Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.

Ziraat Bankası hesabı olmayanlar içinse ödemeler, hak sahiplerinin TC kimlik nosu üzerinden yapılıyor.

Hak sahipleri, PTT şubelerine giderek, burada çalışan personele TC kimlik kartlarını gösterip, numaraları üzerinden yatırılan SED ödemelerini çekebiliyorlar.

SED yardımı, hak sahibi dışında eşi, çocukları, annesi, babası kısacası en yakınları tarafından bile çekilemiyor.

Yeni çipli kimlik kart sahipleri ise TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan parayı, PTT ATM’lerinden e-pinleri yani şifreleri ile çekebiliyorlar.

SED Yardımı Aynı Aileden Kaç Çocuk için Alınabilir?

Çocukları için henüz mahkeme tarafından bakım tedbir kararı verilmemiş olan aileler; en fazla 2 çocukları için SED yardımı alabiliyorlar.

Sosyal kurumlarda bakılan, hakkında mahkeme tarafından bakım tedbir kararı alınmış olan çocuklar söz konusu olduğunda ise 2’den fazla çocuk için SED yardımı alınabiliyor. Bu durumda herhangi bir sayı kısıtlaması bulunmuyor.

Alınan SED yardımı ile çocukların mutlaka aileleri ya da yakınları tarafından bakılması gerekiyor.

Alınan yardımının çocuklar için harcanmadığının, çocuklarının aileleri ya da yakınları tarafından bakılmadığının tespit edilmesi üzerine de yapılan yardım kesiliyor. 

SED Yardım Ödemesi Haczedilebilir mi? 

Muhtaç ve ihtiyaç sahibi çocuklar için yapılan SED yardımları, hiçbir şekilde haczedilemiyor.

Yapılan maddi yardım, haczedilemediği gibi temlik edilemiyor ve başkasına devredilemiyor.

Banka tarafından haciz işleminin başlatıldığı durumlarda hak sahipleri, 2828 sayılı kanunun 29.maddesine atıfta bulunup, başlatılan haciz işleminin iptaline dair kuruma dilekçe yazarak, haciz işlemini iptal ettirebiliyorlar. 

SED Yardımı Değerlendirmeye Alındı Ne Demek?

SED yardımına başvuranlar, e-devlette başvuru sonuçlarını görüntülemek istediklerinde ‘SED yardımı değerlendirmeye alındı’, şeklinde bir ifade ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade, kişinin başvurusunun sonuçlanmadığını, yakın zamanda sonuçların açıklanacağı anlamına geliyor.

SED Yardımı E-Devlette Gözükmüyor

SED yardımı başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinde görüntüleyemeyen kişilerin bir süre için daha başvuruların açıklanmasını beklemeleri gerekiyor.

Bu ifade, başvuruların henüz değerlendirmeye alınmadığı, sırada beklediği anlamına geliyor.

SED Yardımı Nereden Alınır?

SED yardımı almak isteyen ebeveynlerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine ya da sosyal hizmet merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değerlendirildikten sonra başvuru sonuçları başvuru sahiplerine iletiliyor.

Ebeveynler, e-devlet platformu üzerinden de ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

SED Yardımı Alacak Ailelerin Çocuklarının İş-Kur ya da Meslek Kurslarına Başvurmaları Gerekiyor mu?

SED yardımı alacak kişiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından İş-Kur ya da meslek kurslarına yönlendiriliyorlar.

Kişilerin meslek sahibi olarak, işe girmeleri halinde yapılan SED yardımı kesiliyor.

Ancak ailenin yaşadığı şehirde İş-Kur ya da meslek kursunun bulunmadığı durumlarda çocuğun kursa katılması zorunluluğu aranmıyor.

Yani kursa kaydolmamış çocuklar için de yardım alınabiliyor.

Şayet SED yardımı alacak çocuğun ailesinde 13 yaş altı çocuk varsa ve çocuk kardeşine bakıyorsa bu durumda da çocuğun meslek kursuna gitmesi şartı aranmıyor.

Lakin bu durumda 13 yaş altı çocuğa bakacak bir yakınının bulunmaması ya da çocuğun kreşe gidiyor olmaması da gerekiyor.

Bu yazımızda SED yardımı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık. Sizler de SED yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Damla dedi ki:

    Merhaba ben 19 yaşındayım üniversite gigicem kardeşimle birlikte oda üniversite gidecen babamız vefat etmiştir annem çalışmıyor babamın maaşı gelir kaynağımız oda ev masraflarina gidiyor olursa sevinirim teşekkürler şimdiden ☺️