İBB Yardım Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama; İstanbul il sınırlarında ikamet eden yoksul ve muhtaç vatandaşların başvurabileceği İBB sosyal yardım kartı, ihtiyaç sahibi vatandaşların bu karta yüklenen limitler ile gıda, kişisel bakım, temizlik malzemesi vb. ihtiyaçlarını satın alabilmelerine olanak tanıyor.
İstanbulkart olarak isimlendirilen sosyal yardım kartına ilk seferde 1000 TL limit yükleniyor. Sonraki aylarda ise İBB sosyal yardım kartına yüklenen miktar, başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine göre değişiklik gösterebiliyor.
Bu yazımızda İstanbullu ihtiyaç sahipleri tarafından sıklıkla merak edilen ‘İBB yardım kartı başvurusu nasıl yapılır’ sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan, İstanbul il sınırlarında ikamet eden dar gelirli ve muhtaç vatandaşlara dağıtılan İstanbulkart isimli yardım kartı ile yoksul ailelerin gıda, temizlik malzemesi vb. temel malzemelerini İBB anlaşmalı marketlerden satın alabilmeleri amaç ediniyor.
İBB yardım kartı; BİM, Migros, Carrefoursa, Şok gibi İBB anlaşmalı marketlerde kullanılabiliyor.
Başvurusu kabul edilen vatandaşların İBB kartına ilk ay için 1000 TL yardım parası yatırılıyor.
Diğer aylarda ise yatırılan miktar, artış gösterebiliyor.
Kart limiti; başvurusu kabul edilen kişinin aylık kazancına, hanesindeki kişi sayısına ve muhtaçlık durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.
İhtiyaç sahipleri; İBB sosyal yardım kartına online platformda başvurabiliyorlar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşların ayni ve nakdi sosyal yardımlara daha kolay ve hızlı bir şekilde başvurabilmeleri adına oluşturduğu SEDEP(Sosyal ve Ekonomik Destek Programı) sitesi üzerinden ya da e-devletten İBB yardım kartına başvurulabiliyor.
Vatandaşlar; ALO 153 Beyaz Masa hattını aramak suretiyle de ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Ya da Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’deki Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Sosyal Yardım Birimi’ne giderek de yardım kartına bizzat başvurabiliyorlar.
İBB sosyal yardım kartına nasıl başvurabileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
ALO53 Beyaz Masa hattını arayıp, İBB yardım kartına, başvuru şartlarına ve başvuru için gerekli belgelere dair bilgi alabilir, ön başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Alternatif olarak İBB Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne ait olan 0212 444 00 93 telefon numarasını arayabilirsiniz.
Bu numaraları arayarak, randevu alabilir; gerekli belgeleri teslim ederek, İBB yardım kartı sahibi olabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi; ayni ve nakdi sosyal yardım başvurularını e-devlet üzerinden de kabul ediyor.
Vatandaşlar; İBB’nin para yardımı, gıda ve erzak yardımı, kırtasiye yardımı, mama ve bez yardımı vb. en önemli yardımlarına e-devlet platformu üzerinden başvurabiliyorlar.
E-devlet üzerinden yapılan başvurular da ön başvuru olarak kabul ediliyor.
İBB yardım kartına e-devlet üzerinden başvurmak için ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamalısınız.
Karşınıza çıkan başvuru formunu doldurduktan sonra sayfanın alt kısmındaki sosyal yardım türleri başlığı altında bulunan SOSYAL KART(ÖN ÖDEMELİ) seçeneğini işaretlemelisiniz.
Dilerseniz, muhtaç ailelere kira yardımı, giyecek yardımı, odun, kömür yardımı vb. diğer yardımlar arasından da ihtiyacınız olan yardımlara başvurabilirsiniz.
Sosyal Yardım Birimine Giderek, Yardım Kartına Bizzat Başvurabilirsiniz
İstanbul’da ikamet eden yoksul vatandaşlar, İBB yardımlarına sosyal yardım birimlerine giderek de başvurabiliyorlar.
İstanbulkart dahil belediye yardımlarına Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’deki başvuru birimlerinden başvurabiliyorlar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşların taleplerine daha hızlı dönüş gerçekleştirebilmek ve muhtaç vatandaşların daha kolay yardımlara başvurabilmelerini sağlamak amacıyla faaliyete geçirilen SEDEP sitesi üzerinden de İBB yardım kartına başvurabilirsiniz.
Sosyal ve Ekonomik Destek Programı(SEDEP) üzerinden online başvurunuzu hemen gerçekleştirmek için https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkine tıklayabilirsiniz.
Kişisel bilgilerinize yönelik olarak size yöneltilen sorulara yanıt verip, başvuru formunu doldurarak, başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
İBB sosyal yardım kartından yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan kişiler yararlanabiliyorlar.
İBB yardım kartı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
**Ülkemizde hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan kişiler; muhtaçlık sınırının altında kabul ediliyorlar.
Yani SGK’lı bir işte çalışmayan ya da düzenli bir geliri olmayan işsiz ve muhtaç vatandaşların yanı sıra SGK’lı bir işte çalışmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler de sosyal yardım kartına başvurabiliyorlar.
Ancak muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen araba vb. üzerlerine kayıtlı değerli menkulü ya da ev, arsa, tarla vb. gayrimenkulü olanlar; İBB yardım kartı alamıyorlar. Bu kişilerin başvuruları, İBB tarafından kabul edilmiyor.
İBB sosyal yardım kartına başvuran kişilerden talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Başvuru sahiplerinden yukarıdaki belgelerin dışında ek belgeler de istenebiliyor.
Örneğin, engeli yüzünden çalışamayan vatandaşların engelli raporu, kronik hastaların sağlık kurulu raporu, eşi vefat etmiş dul kadınların ise eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.
Teslim etmeniz gereken belgelere dair ayrıntılı bilgi edinmek adına ALO153 İBB Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yardım kartına başvuran kişilerin doldurmaları gereken başvuru formunda başvuru sahibine kişisel bilgisine ve maddi durumuna dair bazı sorular yöneltiliyor.
Örneğin, kişinin mesleğine, adresine, iletişim bilgilerine yönelik soruların yanı sıra hane halkı toplam aylık kazancına, hanedeki kişi sayısına dair soruları da yanıtlaması gerekiyor.
İBB; başvuru sahiplerinin formda paylaştığı bilgilerin gerçekliğini araştırıp, gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor.
Ardından gerçek ihtiyaç sahiplerine sosyal destek kartını dağıtıyor.
Başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçları; başvuru sahibinin başvuru formunda belirttiği iletişim bilgileri üzerinden başvuru sahibine iletiliyor.
Bu yüzden de başvuru sahiplerinin formda güncel iletişim ve adres bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.
Ön başvurularınız için daha önce de bahsettiğimiz gibi ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Ya da İBB Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne ait olan 0212 444 00 93 telefon numarasını arayabilir, yetkili kişilerden bilgi alabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm başvuruları değerlendirip, sonuca bağlaması yaklaşık bir ay sürüyor.
Ancak yoğunluk durumuna göre bu süre daha da uzun olabiliyor.
Başvuru sonuçları, yardım kartına başvuran kişilere mail adresi ya da telefon numarası aracılığıyla iletiliyor.
Aynı zamanda başvuru sahipleri, yardım kartı başvuru sonuçlarını ALO153 Beyaz Masa hattını ya da 0212 444 00 93 telefon numarasını arayarak, öğrenebiliyorlar.
İBB yardım kartı başvuru durumu, e-devlet başvuru sayfası üzerinden de takip edebiliyor.
Vatandaşlar; SEDEP resmi sitesi üzerinden de başvuru sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar.
SEDEP üzerinden başvuru sonucunuzu görüntülemek için https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/ linkine tıkladıktan sonra anasayfanın hemen sağ alt köşesindeki Başvuru Sorgula bölümüne TC kimlik no, İsim, Soyisim ve Doğum Tarihi bilgilerini yazarak, Sorgula butonuna tıklayabilirsiniz.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi İBB yardım kartı; muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlara veriliyor.
İşsiz ve düzenli geliri olmayan vatandaşlar, öncelikli olarak yardım kartı alabiliyorlar.
Çalışma gücü ve yeteneği olmayan engelli vatandaşlar, kronik hastalar, 65 yaş üstü gelirsiz ve sahipsiz yaşlılar, doğal afetlere maruz kalan afetzede vatandaşlar, eşinden boşanmış ya da eşi vefat etmiş dul kadınlar; yardım kartı alabiliyorlar.
18 yaşını doldurmuş olan ihtiyaç sahipleri, İstanbul il sınırlarında ikamet ediyor olmaları şartıyla İBB yardım kartına başvurabiliyorlar.
İhtiyaç sahibi üniversite öğrencileri de İstanbulkart’a başvurabiliyor.
İBB sosyal yardım kartı başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahiplerinin İstanbulkart’larına ilk seferde 1000 TL yükleniyor.
Sonraki aylarda ise bu miktar, artış gösterebiliyor.
Karta tanımlanan limitler üzerinde ailedeki kişi sayısı, ailenin aylık kazancı ve muhtaçlık seviyesi belirleyici oluyor.
Bu bağlamda dört kişilik aileler için aylık 1000 TL; beş ve daha üstü sayıdaki kalabalık aileler için aylık 1500 TL yükleme yapılıyor.
İBB yardım kartı başvurusu kabul edilen kişiler; kartlarındaki bakiye miktarını e-devlet üzerinden görüntüleyip, görüntülemeyeceklerini de öğrenmek istiyorlar.
Şu an için e-devlet üzerinden İstanbulkart bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirilemiyor.
Yani yardım kartı bakiyesi, e-devlet üzerinden sorgulanamıyor.
İBB sosyal yardım kartınızdaki bakiyeyi tek seferde kullanabileceğiniz gibi parça parça yani birkaç alışverişinizde de kullanabiliyorsunuz.
Kartınızda kalan bakiyeyi öğrenmek istediğinizde ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Ya da alışveriş esnasında marketteki kasiyerden kartınızda kalan bakiyenin ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bu iki yöntem dışında bakiyeyi öğrenebilmenin başka bir yöntemi şimdilik bulunmuyor.
İBB yardım kartını yalnızca İBB anlaşmalı marketlerde kullanabiliyorsunuz.
Bu marketlerde satılan tüm ürünleri kartınızı post cihazınıza okutarak, satın alabiliyorsunuz.
Ancak tütün ve alkol ürünlerini yardım kartı ile alamayacağınızı da hatırlatmak istiyoruz!
İBB yardım kartının geçerli olduğu marketleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Yukarıdaki 11 marketler zincirinden alışveriş yaparken, sosyal yardım kartınızı kullanabilirsiniz.
Yardım kartı başvuruları, ortalama bir ay içerisinde sonuçlanıyor.
Ancak yoğunluk durumuna göre bu süre, birkaç aya çıkabiliyor.
İBB yardım kartı; yardım başvurusu kabul edilen kişilerin başvuru formunda bahsettikleri ikametgah adreslerine teslim ediliyor.
Kart limitleri, her ay güncelleniyor. Ancak yardım parası, bazen birkaç aylık toplu para halinde de karta yüklenebiliyor.
Örneğin; iki ay boyunca kartına limit tanımlanmayan hak sahibinin kartına 2 ayın sonunda 400 TL şeklinde yardım parası yatırılabiliyor.
İBB sosyal yardım kartı limitleri, genellikle her ay güncelleniyor.
Yani yardım parası, her ay yatırılıyor. Her ayın başlangıcında yani 1’inde kişilerin kart limiti, yenileniyor.
Bazı aylarda da ise yardımlar, gıda ve erzak yardımı şeklinde yapılabiliyor.
İBB; muhtaç ailelere peynir, zeytin, sıvı yağ, salça, makarna gibi temel besin malzemelerinin yer aldığı gıda yardım kolileri dağıtılıyor.
Karta yardım parasının yüklenmediği zamanlarda yardım parası, toplu şekilde yatırılabiliyor.
Başvurusu kabul edilen ve İBB yardım kartını teslim eden kişilerin kartına yardım parası, yaklaşık 15 gün içerisinde yükleniyor.
Başvuruların değerlendirilip, sonuca bağlanması; yaklaşık bir ay sürmekle birlikte bu süreç, uzayabiliyor.
Başvurusu kabul edilenlere en geç 6 ay içerisinde yardım kartları teslim ediliyor.
Yani Ocak ayında yardım kartına başvuran bir vatandaş, en geç Temmuz ayında kartını alabiliyor.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi bazı aylar; yardım paraları yatırılmayabiliyor.
Bu durumda para, toplu şekilde yatırılabiliyor.
Kişinin muhtaç olmadığının İBB tarafından tespit edilmesi ya da kişinin sigortalı bir işe girmesi yani muhtaçlığının sona ermesi halinde de yapılan yardım, kesilebiliyor.
İBB yardım kartına neden para yatmadığını öğrenmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
İBB sosyal yardım kartına Edirnekapı, Üsküdar ve Büyükçekmece’deki Sosyal Hizmetler Merkezi sosyal yardım birimine giderek, başvurabiliyorsunuz.
İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyonu Daire Başkanlığı
Adres: Topçular, Bostan Aralığı, 34055 Eyüp/Eyüpsultan/İstanbul
Telefon: 0212 449 74 00
Adres: Mimar Sinan, 21, Dr. Fahri Atabey Cd. 34672 Üsküdar/İstanbul
Telefon: 0216 201 20 68
Adres: Fatih, Turgut Özal Bulvarı, No: 5; 34500 Büyükçekmece/İstanbul
Telefon: 444 0 340
Sosyal yardım kartınız çalındıysa ya da kartınızı kaybettiyseniz; hemen ALO153 Beyaz Masa hattı çözüm merkezini aramalı ve kartınızı kapatmalısınız.
Kartınız kapatıldığında yeni kartınız, kısa bir sürede Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından hazırlanıyor ve ev adresinize teslim ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi; İBB sınırlarında ikamet eden yoksul ve dar gelirli vatandaşları için gıda ve erzak yardımı, para yardımı, bebekler için mama ve bez yardımı vb. birçok yardım yapıyor.
İBB tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Bu yazımızda İBB sosyal yardım kartı başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de İBB sosyal yardım kartı kullanıyorsanız ya da bu karta başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili olarak her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.