Devlet Hastanesi Sigortasız Muayene Ücretleri Devlet hastanelerinde sigortasız muayene olmak isteyen kişiler ilk adım olarak hastaneden randevu almalı ve muayene öncesi randevu barkodunu alabilmek için kayıt masasından hasta kaydını oluşturmalıdır. Bu esnada size barkod verecek olan görevli sizden nüfus cüzdanını ister ve size sigortalı olup olmadığınızı sorar. Eğer sigortalı değilseniz bir vezneye giderek muayene ücreti yatırmanız istenmektedir. Ücretlendirme tarifesi muayene ile tahlillere göre farklılık göstermektedir ve ödeyeceğiniz bu ücrete sigortasız muayene ücreti adı verilmektedir.
Her hastanede olduğu gibi devlet hastanelerinde de muayane olmak isteyenlerin belirli bir ücret ödemesi gerekmektedir. Hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ve arttırılması için tedavi ücreti tüm ülkelerin hastanelerinde uygulanan bir prosedürdür. Ülkemizde sigortasız hastane muayene ücreti acilden giriş yapan hastaların haricinde en az 50 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretlendirme doktorun sizden isteyeceği tahlillere göre ve nasıl bir muayene yapılacağını göre farklı rakamlara dönüşebilmektedir.
Hastanelerin muayene ücretleri hastaya uygulanacak kontrollerin haricinde randevu alınan hastanenin statüsüne göre de değişebilmektedir. Örneğin Araştırma hastanelerinde 45 lira olarak ödenen bir muayene fiyatı fakülte hastanesinde 60 lira olarak talep edilebilir. Tüm hastanelerin genel kontrollerde uyguladığı taban ve tavan ücretlendirme tablosu aşağıdaki gibidir. Bu fiyatlar sadece genel kontrol fiyatlarıdır doktor tarafından istenilebilecek ek kontroller için ekstra ücretlendirmelere tabii olabilirsiniz.
HASTAHANE TÜRLERİ | MUAYENE ÜCRETLERİ |
ARAŞTIRMA HASTAHANELERİ | 45 İLE 100 LİRA ARASI |
FAKÜLTE HASTAHANELERİ | 60 İLE 100 LİRA ARASI |
DEVLET HASTAHANELERİ | 30 İLE 50 LİRA ARASI |
ÖZEL HASTAHANELER | 85 İLE 150 LİRA ARASI |
Ücretlendirme periyodu yapılacak işlemlere göre yüksek miktarlara ulaşabileceği için birçok sigortasız hasta bu ücretleri ödememek için hastanelere gitmek istemiyor. Oysa ki sağlığınız ödeyeceğiniz ücretten çok daha önemlidir. Eğer süpriz faturalar ile karşılaşmak istemiyorsanız işsiz olsanız dahi kendinizi aylık 100 lira gibi bir rakam ile sigortalatabilir ve yapılacak tüm muayene işlemlerinden sigortalı olarak faydalanabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortalılık adı verilen bu işlem için ikametgah adresinizde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek bireysel sigorta başvurunuzu yapabilirsiniz.
Sosyal sigortası olmayan vatandaşlar devlet hastanelerinde yapacağı muayeneler için ücret ödemeleri gerekmektedir. Bu ücretin istenilmesinin en büyük nedeni tedavi hizmetinin sürdürülebilir olması ve hastanelerin hizmet kalitesini yükseltmek içindir. Ayrıca diğer büyük neden de en ufak hastalıkta veya canı sıklan herkesin muayene olmak için hastanelere gitmemesidir. Günümüzde birçok kişi hiçbir şikayeti olmamasına rağmen rapor alıp işe yada okula gitmemek için hastanelere gitmektedir. Böylesine önemsiz ziyaretleri azaltmak için hastanelerden muayene ücreti adı ile bir miktar ücret talep edilmektedir.
Muayene ücreti sorgulama veya hesaplama yapabileceğiniz bir araç veya bir yazılım bulunmamaktadır. Bunun nedeni tedavi süresince hastanede size yapılacak işlemler ve sigorta primine göre ücretlendirmenin farklı olacağıdır. Ayrıca hastaneye giriş yapacağınız yönteme görede bu tarife farklılık kazanabilmektedir. Örneğin acil muayene girişi ile normal ayaktan hasta girişi aynı ücretlendirme ile yapılmamaktadır. Sigortasız muayene ücreti ile ilgili en kesin bilgiyi hastanelerde bulunan veznelerden alabilirsiniz.